skip to Main Content

Robotic Accounting

De toekomst van accountancy is al begonnen.

Dat technologie, robotisering en machine learning de arbeidsmarkt in rap tempo betreden, weet je natuurlijk. Helaas zet de media dit meestal neer als een dystopische samenleving waarin robots de mensheid onderdrukken. Hier is niets van waar. Robotisering is een feit, maar de meeste robots – waaronder de algoritmen die worden gebruikt voor robotic accounting – zijn geen fysieke robots met gevoelens en emoties zoals R2-D2 en C-3PO uit Star Wars.

Wat is robotic accounting?

Robotic process automation (RPA) is in feite een door mensen ontwikkeld algoritme dat via machine learning (ML) en augmented intelligence (AI) diverse, vaak simpele werkzaamheden van de mens overneemt ofwel automatiseert. ‘Robotic accounting’ is een aftakking hiervan. Deze aftakking richt zich in dit geval dus op het automatiseren van boekhoudkundige taken. Dit gebeurt ‘rule-based’, wat inhoudt dat de automatisering plaatsvindt binnen door de mens bepaalde kaders.

Allemaal technisch praat, maar wij houden het relatief simpel: de robotic process automation richt zich in het geval van botaccountant op boekhoudgerelateerde zaken (boekhouding, accountancy, facturatie etc.). Augmented intelligence kan trouwens veel meer. Maar wat is het precies?

Wat is augmented intelligence?

Augmented intelligence is een conceptualisatie van kunstmatige intelligentie die zich presenteert als een ondersteunende rol van AI. Augmented intelligence richt zich op het verbeteren van menselijke intelligentie, in plaats van het vervangen (zoals veel mensen denken). Door machine learning en rule-based algoritmen kan een robot op augmented intelligence dus bepaalde relaties ontdekken en problemen oplossen.

Computeralgoritmes leren autonoom – dus zonder menselijke begeleiding – van data en input. Ze veranderen en verbeteren het algoritme dus continu, waardoor veel menselijke zaken ineens kunnen worden geautomatiseerd.

Niet eng, wel nuttig. Dergelijke algoritmes voor maken het leven van de mens dus veel makkelijker. Denk aan zelfrijdende auto’s en het tijdig herkennen van zieke patiënten, maar ook makkelijkere taken zoals het herkennen van spamberichten in je mailbox – bedankt dáárvoor.

Wat is het doel van robotic accounting?

Het belangrijkste doel van robotic accounting is dus het uitvoeren en afhandelen van handelingen, zonder dat daar enige menselijke invloed op wordt uitgeoefend. Nu is onze botaccountant continu aan het leren. Ons ervaren (en menselijke) accountancyteam controleert botaccountant voor de zekerheid, omdat wij kwaliteit willen waarborgen. Mocht er iets niet goed worden ingevoerd of verwerkt, dan zorgen wij dat dit wordt ‘bijgeschaafd’. Wij sturen hem dus bij waar nodig, zodat-ie het de volgende keer meteen goed doet.

Wat zijn de voordelen van robotic accounting?

Plat gezegd zorgt gerobotiseerde accountancy er dus voor dat boekhoudings-gerelateerde zaken snel en efficiënt worden opgepakt zonder menselijk tussenkomen. Er zijn een aantal concrete voordelen te benoemen.

  1. Er zijn minder mensen nodig voor dezelfde hoeveelheid werkzaamheden.
  2. Er is meer tijd om te investeren in tijdrovende controles en kwalitatieve analyses.
  3. Het scheelt enorm in de kosten.

Zo verwerkt onze botaccountant tot wel 50 procent sneller dan andere geautomatiseerde oplossingen. En dat is toch lekker voor jou als ondernemer.

Kan een robot de mens vervangen?

Als mensheid is het belangrijk dat we ons goed voorbereiden op deze robotisering. In verschillende branches merk je al dat processen meer en meer worden geautomatiseerd, waar in andere branches alles nog met de ‘hand’ gebeurt. Er moet worden nagedacht over hoe we robotica op een duurzame manier kunnen benutten en hoe we mensen klaarstomen voor het robottijdperk.

Want robots zullen ons dus helpen, maar niet vervangen. Mensen blijven altijd nodig om de invoering en het gebruik van al die robots − ook al werken ze op basis van machine learning, augmented intelligence of iets compleet nieuws − in goede banen te leiden. Daarom is aandacht voor en begrip van onze ‘unieke’ menselijke kwaliteiten belangrijker dan ooit.

Robots zijn een hulpmiddel. Een verlengstuk van de mens. Maar vervangen, ho maar. Jammer voor de liefhebbers van Star Wars’ Artoo en Threepio, maar dat gaat nog wel even duren.

Jouw boekhouding via een geautomatiseerd boekhoudsysteem?

Jij denkt als ondernemer natuurlijk: leuk en aardig allemaal, dat technische prietpraat, maar wat heb ik eraan? Dat leggen we je uit. Zoals je las, biedt robotic accounting – en daarmee onze botaccountant – diverse voordelen voor jou als ondernemer. Botaccountant helpt je met je facturatie, betalingen, accountancy, salarisadministratie en andere financiële data. Dit wordt verzameld in één overzichtelijk dashboard, zodat jij altijd en overal weet hoe jouw onderneming ervoor staat. Maar natuurlijk niet zonder de menselijke touch te verliezen.

Om die menselijke touch te waarborgen, beginnen we met het leren kennen van jouw onderneming. We komen langs om je processen in kaart te brengen, de administratie in te richten en botaccountant te trainen zodat hij jouw financiële mutaties en andere zaken kan verwerken. Vervolgens speurt botaccountant in jouw klantportalen om inkoopfacturen op te halen.

(Losse bonnen en overige facturen stuur je in via de app of per mail, botaccountant zorgt dat ze worden gecodeerd en geboekt.)

Botaccountants facturatiemodule (WeFact)

Iedereen die gebruikmaakt van botaccountant, kan ook zelf onbeperkt offertes, facturen en aanmaningen verzenden. En dat volledig in de eigen huisstijl. Botaccountant boekt deze vervolgens in in de administratie. Dit is er allemaal mogelijk vanuit WeFact:

  • Facturen en abonnementen;
  • Offertes en online ondertekenen;
  • Betalingsherinneringen;
  • Betaalmogelijkheden zoals iDeal, automatische incasso’s of bankoverschrijvingen;
  • Eigen huisstijl invoeren en verzenden bij ieder document;
  • Relaties;
  • Producten.

Botaccountant geeft je volledig inzicht in je financiële situatie, via een overzichtelijk dashboard. Hierdoor kom jij toe aan ondernemen en kun je met een gerust hart zakelijke beslissingen nemen, wetende dat de cijfers nauwkeurig en wekelijks up-to-date zijn!