skip to Main Content

Is jouw volgende boekhouder een geautomatiseerde robot?

Veel accountants en boekhouders vragen zich af of geautomatiseerde oplossingen hen op termijn vervangen. Een begrijpelijke vraag, aangezien de boekhoudsector zich razendsnel ontwikkelt. Je vraagt je af: hoe? Door modernisering van boekhoudsoftware, gebaseerd op robotic process automation. Een dreiging? Nee. Spannend? Misschien.

Hoe werkt robotic process automation?

De term robotic process automation − we hanteren vanaf nu de term RPA in verband met jouw leestijd − klinkt hartstikke futuristisch. De praktijk leert ons echter dat RPA niets anders is dan het automatiseren van repetitieve processen met een hoog volume, zodat menselijke handelingen niet meer nodig zijn. Het is als het ware een software-robot.

De software-robot voert deze processen ‘rule-based’ uit, wat inhoudt dat hij binnen door mensen geprogrammeerde regels moet blijven. Software die alles op basis van regeltjes uitvoert dus. Maak je dus geen zorgen, RPA-oplossingen zijn er alleen om ons te helpen. En dat geldt ook voor de robotisering in de boekhoudsector.

Robotisering en accountancy: de rol van accountants verandert

Accountants en fiscalisten hoeven zich dus geen zorgen te maken; menselijke accountants blijven nodig. Waar de robot de boekhoudkundige taken verwerkt, zijn accountants nodig om de financiën te begrijpen, de communicatie over de financiën te verzorgen en de verwerking van de robot te begeleiden, te controleren en bij te sturen waar nodig.

Kortom: de rol van de accountant wordt steeds meer adviserend. Denk hierbij aan fiscale advisering, financieringsaanvragen, startersbegeleiding en coaching.

Die begeleiding, controle en bijsturing is, vooral in de beginfase van het inzetten van RPA-oplossingen, erg belangrijk. Automatisering stelt software – draaiend op basis van machine learning (ML) en augmented intelligence (AI) – namelijk in staat om autonoom te werken. Het algoritme is zelflerend, wat inhoudt dat-ie leert van iedere handeling. Maar dient te worden gecontroleerd door menselijke accountants; soms moet er zelfs worden bijgestuurd.

Het algoritme neemt de correctie op en werkt daarmee verder. Zo verbeteren mensen het algoritme en wordt de output van de robotaccountant met de dag beter, nauwkeuriger en sneller.

Stroomlijn het boeken van facturen en financiële mutaties

Een dergelijke RPA-oplossing creëert dus de mogelijkheid om bepaalde boekhoudkundige processen – bijvoorbeeld het boeken van facturen en financiële mutaties – te stroomlijnen. Menselijke handelingen zijn door deze automatisatie dus veel minder nodig. Hierdoor verandert de rol van de accountant, in dit geval.

Is dat een negatieve of onheilspellende ontwikkeling? Absoluut niet. Minder werklast, minder simpele taken als het invoeren van mutaties en meer tijd voor de analyse van die cijfers. Doordat de rol van de boekhouder verandert en er meer tijd is voor de analyse en interpretatie van de cijfers, wordt de kwaliteit beter. Voor zowel het uitvoerende boekhoudkantoor, als de afnemende klanten.

Het is in deze situatie belangrijk dat accountants de technologie omarmen. Wie niet ontwikkelt, verliest de strijd. Zie het verdwijnen van tijdrovende klussen en saaie handelingen dus als winst. Net zoals het feit dat je als boekhouder nu meer tijd hebt om te steken in analyses, strategische plannen en de communicatie met je klant.

Botaccountant: dé manier om jouw boekhouding te automatiseren

We gaven het al aan: automatisering is de toekomst. Een rapport van Accenture concludeerde onlangs dat in 2020 zo’n 40 procent van de transactieboekhouding is geautomatiseerd. Daarom creëerden wij Botaccountant: een gerobotiseerde accountant die alle boekhoudgerelateerde taken via machine learning (ML) en augmented intelligence (AI) verwerkt.

Waarmee Botaccountant jouw onderneming helpt:

  1. Hij automatiseert je boekhouding, waardoor jij geld en tijd bespaart.
  2. Hij verwerkt nauwkeuriger dan mensen en andere geautomatiseerde oplossingen.
  3. Hij verwerkt tot wel 50 procent sneller dan andere geautomatiseerde oplossingen.
  4. De verwerking van transacties, het doen van betalingen, het verzenden van verkoopfacturen en het ophalen van portalfacturen.

Ben jij al klaar voor de toekomst van accountancy? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van gerobotiseerde boekhouding. Maak vrijblijvend een afspraak wanneer het je uitkomt. Dan kijken we samen hoe we Botaccountant voor jouw onderneming in kunnen zetten. Ontdek alle mogelijkheden!